dilluns, 24 de setembre del 2012

Religió, sostenidors i llibertat d'expressió

La fotògrafa només volia humanitzar la dona musulmana, demostrar que és una dona normal, com qualsevol altra. Tan normal que fins i tot utilitza sostenidors en la seva vida quotidiana. La foto es va exposar a una universitat canadenca i va causar una gran controvèrsia. Tanta, que un empleat de la universitat va acabar retirant-la a petició d'un grup d'estudiants. Per sort, la Universitat la va reposar al seu lloc immediatament. Tenien clar que havien violat la llibertat d'expressió de Sooraya Graham, l'autora de la imatge.

La foto de la polèmica
Aquest petit succés exemplifica com l'extremisme religiós està causant estralls a tots els nivells. No en té prou amb alimentar l'odi i recargolar els cervells més càndids. No en té prou amb amagar a les seves dones en presons de tela i condemnar-les a una vida indigna que ara, també, vol dictaminar quina roba íntima han d'utilitzar i quina s'adapta millor a la sharia o llei musulmana. A Somàlia els fanàtics islamistes ho tenen clar: portar sostenidor es castiga amb unes quantes fuetades. És una peça pecaminosa i ofensiva. Quina bogeria. Alà deu saltar d'alegria, com ho feia el Déu dels cristians quan la Inquisició cremava en la foguera a alguna 'bruixa'. Sembla mentida que visquem en el segle XXI, en l'era del microxip i dels grans avenços científics.

Com afirma la feminista argelina Wassyla Tamzanli, la religió musulmana ha sexualitzat la relació entre els homes i les dones fins a límits insospitats. La indumentària que es veuen obligades a portar (burka, niqab, o les diverses variants de vels) "sexualiza a les dones, els hi treu la identitat, les converteix en sexe, només sexe, pura mercaderia sexual", afirma Tamzanli. L'autora de El burka como excusa (Saga Editorial, 2010) creu que l'ús del burka ha variat amb el temps, doncs abans "les dones l'empraven per amagar-se en els espais públics i ara se'l posen perquè les vegin, per dir que accepten l'ordre de dominació sexual". Això passa perquè actualment la religió musulmana "està en mans d'uns homes al quals els importa un rave la religió, només persegueixen el domini de les dones". En molts llocs ho estan aconseguint, no hi ha dubte. 

Portada del llibre
En el món musulmà també n'hi ha dones valentes, que es rebel·len i se la juguen per posar fi a la bogeria fanàtica que les envolta. És el cas d'Aliaa Magda Elmahdy, una jove egípcia que ha decidit protestar contra les l'opressió que pateixen les dones del seu país publicant algunes fotos seves a Internet despullada, al més pur estil de les feministes dels anys 60 i 70. Aquesta forma de protesta tan transgressora, si més no en els països àrabs, li està reportant molts problemes i amenaces de tota mena contra la seva integritat física. Tot i això, la noia es manté ferma en la seva actitud. En la seva pàgina de Facebook (d'on es van retirar les fotos), va escriure que el seu nu era una expressió de llibertat, una forma de fer seus "els crits de molta gent del seu país contra una societat que propicia la violència, el racisme, el sexisme, l'assetjament sexual i la hipocresia".

Aliaa Magda Elmahdy
La noia també explica que li fa cap vergonya mostrar-se despullada, ja que així posa en evidència "a una societat on les dones només són objectes sexuals assetjades cada dia per homes que no saben res de sexe i que no tenen cap consideració envers nosaltres". Amb anterioritat Elmahdy també havia liderat a les xarxes socials una campanya contra el vel islàmic. El seu company, Kareem Amer, s'ha passat els darrers quatre anys a la garjola per criticar la religió islàmica. Fou el primer blocaire egipci condemnat a una pena de presó.

L'extremisme religiós islamista també viu aquests darrers dies una altra lluita ferotge contra la llibertat d'expressió a França, on el setmanari satíric Charlie Hebdo, una mena de El Jueves a la francesa, continua amb la seva creuada crítica contra tots els fonamentalismes religiosos, i especialment el musulmà. La redacció de la publicació, que ja va volar pels aires (literalment) arran de la publicació d'uns acudits on es reproduïa l'imatge del profeta Mahoma, ha tornat a la càrrega amb noves vinyetes per tractar un altre tema polèmic d'actualitat: el desafortunat curt La Innocència dels musulmans, que ha desfermat novament la ira del món islàmic.


Portada del darrer número de Charlie Hebdo
L'actitud dels responsables de Charlie Hebdo és clara. Viuen en un país democràtic, on la llibertat d'expressió forma part dels seus gens republicans i on a més fan bandera del laïcisme com a valor bàsic de la República. Des d'aquesta òptica doncs, com deia Voltaire, les religions són sistemes de pensament que es poden discutir, analitzar i fins i tot ridiculitzar. Irresponsabilitat o legitim exercici de la llibertat d'expressió? Jo m'apunto al segon supòsit.