diumenge, 27 de maig del 2012

Bankia: exigir responsabilitats penals


EFE/El Periódico (26/05/12):


"Bankia va tancar l'any passat amb unes pèrdues de 2.979 milions d'euros, lluny dels 309 milions de benefici que va reconèixer el febrer passat, quan l'entitat no havia estat ni tan sols nacionalitzada ni els comptes havien estat auditats.
En un comunicat, l'entitat informa de la reformulació dels seus comptes, així com de la renúncia massiva de 16 consellers, procedents de les caixes d'estalvis que van donar lloc a Bankia. Únicament es mantenen en el càrrec el presidentJosé Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegatFrancisco Verdú
Entre els que abandonen el consell hi ha el vicepresident Francisco Pons Alcoy, que representava Bancaixa, així com el president de la Confederació Empresarial de MadridArturo Fernández, que procedia de Caja Madrid, i els representants de partits polítics, com José Antonio Moral Santin, d'Izquierda Unida, i l'exministre Virgilio Zapatero, del PSOE".
Els responsables de tot això tenen noms i cognoms:
-Miguel Blesa, ex president de Bankia
-Rodrigo Rato Figueredo, president de Bankia fins fa poques setmanes, militant del PP, ex ministre d'Aznar i ex director del Fons Monetari Internacional (sou brut el 2011: 1,56 milions d'euros)
-Francisco Verdú Pons: vicepresident de Bankia (sou brut el 2011: 1,72 milions d'euros)
-José Manuel Fernández Norniella: vicepresident de Caja Madrid i número 3 de Bankia (sou brut el 2011: 385.000 d'euros)
A més d'aquests quatre n'hi ha un munt d'altres càrrecs i consellers de Bankia-BFA (Banco Financiero y de Ahorro) que s'han embutxacat centenars de milions d'euros entre els quals hi han noms tant il·lustres com Ángel Acebes (PP) i Virgilio Zapatero (PSOE), ambdós ex ministres, José Antonio Moral Santin (IU) i diversos sindicalistes de CCOO com Francisco Baquero i Pedro Badía, que també ocupaven llocs de representació en el consell de Bankia.
Tota aquesta gent, sobretot Rato i el seu equip, han mentit i han portat Bankia a un forat negre sense final, a la fallida total. La broma ens costarà (i dic ens costarà perquè la disbauxa la pagarem amb diners públics) la bonica xifra de 23.465 milions d'euros, segons la darrera xifra feta pública avui per José Ignacio Goirigolzarri, el nou president de Bankia. Cada "españolito" haurà d'aportar prop de 500 euros de la seva butxaca per fer viable aquest despropòsit. Pitjor no es podien fer les coses. El nyap és descomunal. Gestors inútils de pacotilla...
Avui he llegit que Cayo Lara d'IU i Alfredo Pérez Rubalcaba (PSOE) ha exigit que es depurin responsabilitats en el Parlament i que compareguin els antics i nous gestors de Bankia, el ministre d'Economia Luis de Guindos i màxims responsables del Banc d'Espanya. Per a què? Per a què s'aboquin tones de merda els uns als altres i no es resolgui res de res com acostuma a passar en totes aquestes comissions d'investigació parlamentàries? No, no i no.
Que els parlamentaris perdin el temps si volen però el que cal no és això. El que cal és portar al senyor Rato i companyia urgentment davant la justícia. El que cal és exigir a aquests presumptes (diguem-ho així per imperatiu legal) delinqüents de coll blanc és la inhabilitació perpetua i totes les responsabilitats penals que calguin. I si han de pagar amb pena de presó la seva ineptitud que així sigui. El que no és de rebut és que se'n vagin a casa com si res (de rositas, com diuen a la capital del regne) i amb les butxaques plenes. Ja n'hi ha prou de vampirisme financer.