dimecres, 14 de març del 2012

Avís per a navegants

En una decisió sense precedents, el govern del PP acaba d'indultar dos militants d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) condemnats a penes de presó per l'Audiència de Barcelona l'any 2009. Josep Maria Servitje (número 2 del Departament de Treball que dirigia el conseller Ignasi Farreras) s'ha lliurat d'una condemna de quatre anys i mig de presó, i Víctor Manuel Lorenzo Acuña (ex cunyat del dirigent d'Unió Josep Sánchez Llibre), d'una altra de dos anys i tres mesos. En sentència ferma, tots dos havien estat condemnats per prevaricació i malversació de fons públics. A canvi de no trepitjar la presó, hauran de pagar una multa simbòlica de 3.650 euros cadascun. De res ha servit que el tribunal sentenciador i el fiscal del cas informessin en contra de l'indult: el govern no ha tingut en compte els seus informes i ha tirat pel dret.


Més enllà de l'alegria que la decisió del govern del PP ha provocat als mateixos afectats i entre les files del partit que dirigeix Duran Lleida -a les de Convergència ja no ho tinc tant clar-, i l'enuig que ha provocat entre els partits de l'oposició, aquests indult cal llegir-lo en clau d'avís per a navegants. D'aquí a pocs mesos tindrem sobre la taula les sentències del cas Millet/saqueig del Palau de la Música, del cas Urdangarin/Instituto Nóos o del cas Matas/Palma Arena, tres exemples ben significatius que s'estan jutjant ara mateix als tribunals sobre presumptes corrupteles de cabals públics. Amb l'indult a Servitje i Lorenzo, el govern d'en Rajoy obre una porta perillosa: la porta a futurs perdons (l'indult, a diferència de l'amnistia, sempre suposa el perdó de la pena) via BOE. Per aquesta drecera alguns dels personatges que acabo de citar podrien evitar una presumpta pena de presó per corrupció pagant una multa ridícula.

No crec, com pensen alguns, que aquest indult tingui a veure amb la lletra petita dels acords entre CiU i el PP, si és que en realitat existeixen tals "acords". A risc d'equivocar-me (posaré un ciri a la Moreneta si és així) crec que la tesi que acabo d'exposar és més versemblant. Algú creu de veritat que Iñaki Urdangarin arrossegarà els seus ossos per la presó en el supòsit que l'acabin condemnant? Rajoy li acaba d'indicar el camí: si finalment et condemnen no recorris la sentència davant el Suprem, simplement demana l'indult (i fes-ho d'una forma ben motivada i argumentada). Mentre, entre la ciutadania, continuarà creixent (amb raó) la percepció de que la justícia no és igual per a tothom i que la corrupció, de nou, queda impune. D'això alguns en diuen "aplicar la legalitat vigent".