divendres, 29 de gener del 2010

Burka i dignitat

Tinc ganes de llegir i escoltar què diuen les feministes, els progres i tots els multiculturalistes de saló d'aquest país davant l'anunci que ha fet el govern francès (de dretes, recordem-ho) en pro de prohibir l'ús del burka, el vel integral i el niqab islàmics en tots els serveis públics de França com ara escoles, edificis oficials i administratius, hospitals o transports col·lectius. Si tira endavant aquesta iniciativa parlamentaria presentada fa uns dies, qualsevol dona que vulgui agafar l'autobus o rebre assistència hospitalària, posem per cas, haurà d'anar amb la cara descoberta o no podrà gaudir del servei. La mesura, no exempta de polèmica i titllada per alguns de xenòfoba, és un pas endavant a favor de l'alliberament de la dona i per acabar d'una vegada per totes amb l'esclavatge religiós i sexista que pateixen.


Repeteixo. Tinc ganes d'escoltar a tots aquests col·lectius, tan actius a l'hora de defensar determinades causes, però que sovint amaguen el cap sota l'ala quan cal abordar temes seriosos, i aquest ho és. I ho és perquè l'ús d'aquesta roba -si és que es pot anomenar així- és un atemptat contra la dignitat, la llibertat i la igualtat de la dona. O com defineix aquesta vestimenta l'imam Hassen Chalghoumi: "una presó per a les dones, una eina de dominació sexista i de reclutament islamista". Segons informa la premsa, aquest clergue -una rara avis dins d'aquest gremi que predica i practica la tolerància en una mesquita de la perifèria de Paris-, viu amenaçat pels islamites fonamentalistes que, en ple segle XXI, troben massa atrevida aquesta forma de pensar que "atempta contra la tradició i els designis del profeta".

Com afirmava Nicolas Sarkozy aquesta mateixa setmana, el problema del burka no és un problema religiós, és un problema de llibertat i dignitat de la dona. Aquesta vestimenta "no és un signe religiós, és un signe de servitud i d'humiliació", va dir. I crec que així ho hem d'entendre tots. Aquest tema sobrepassa les opcions polítiques. No és tema de dretes o d'esquerres. És un tema de justícia. No em crec de cap de les maneres que el burka sigui un signe religiós, identitari o cultural i molt menys -com algunes veus del bonisme institucionalitzat comencen a suggerir- que la mesura que promouen els francesos atempta contra la llibertat individual de la dona. De quina llibertat individual de la dona parlem? De la d'obeir cegament al seu marit i als mascles de la família? De la d'ocultar el rostre per sobreviure i no morir apallissada o lapidada? D'aquesta llibertat estem parlant?

França, bressol de les llibertats i de la laïcitat, comença a dir no a tot això, comença a marcar el camí a seguir. Una societat lliure i democràtica no pot acceptar l'existència de dones presoneres darrere una reixa, amputades de tota vida social i privades de tota identitat. Cal defensar, sense por, altres valors. I cal denunciar, com deia no fa gaire la periodista Pilar Rahola, l'islamisme intransigent i intolerant, aquell "que sotmet a les dones a lleis brutals, educa als seus fills en el menyspreu als valors democràtics i persegueix sense miraments a cristians, homosexuals, jueus i lliure pensadors". Aquest islam violent i intransigent, tant present avui dia, que amaga la riquesa moral i cultural d'un poble que en la seva immensa majoria vol viure pacificament sense renunciar a la seva identitat, comença a fer por en molts llocs d'Europa. El resultat del referèndum suís sobre els minarets n'és un clar exemple.

Liberté, égalité, fraternité.

5 comentaris:

Marta ha dit...

Totalment d'acord. Cal tractar com a delinqüents, que és el que són, a tota aquesta colla de fanàtics que menyspreuen a les dones, als homosexuals i a tothom que defensa valors democràtics en nom de Déu o d'Alà, tant fa. Les mentalitats del segle XII s'han de combatre amb educació i amb fer prevaldre, per sobre de tot, l'imperi de la llei. Els fanàtics, fonamentalistes i totalitaris de tota mena que són capaços de matar en nom de Déu cal erradicar-los i aplicar sobre ells, sense falses hipocresies, tot el pes de la llei.

Si condemnem sense excuses als que fan apologia del nazisme, del feixisme o als que neguen l'holocaust, el mateix hem de fer amb tots els fanàtics religiosos que neguen les llibertats individuals de les persones i les llibertats democràtiques. A veure si la colla d'incompetents que ens governen deixen de fer l'imbècil i comencen a escoltar més a aquestes dones i no als imams que les mantenes aterrades i subjugades.
Salut!

Ignasi ha dit...

Cal ser tolerant amb els intolerants? Aquesta és la questió.

Si continuem permetent que al costat de casa nostra visquin dones en plena Edat Mitjana dominades per uns homes que són els seus propietaris, i que aquests mateixos eduquin a les filles per a ser unes esclaves és que hem fracassat totalment com a societat.

Amb els intolerants TOLERÀNCIA ZERO.

Feminista ha dit...

Cal respectar totes les opcions. Els occidentals no estem en possesió de la veritat suprema.

Ignasi ha dit...

Feminista, ets una reaccionaria. M'agradaria veure què en pensaries o què faries si tú fossis la victima? Déu n'hi do l'empanada mental que portes a sobre...

John ha dit...

Every why has a wherefore...