dijous, 29 de maig del 2008

Guerra de fogons?

Les declaracions del cuiner Santi Santamaria criticant l'ús d'additius industrials (pressumptament perillosos per a la salut) per part d'alguns dels seus col·legues de la nòmina Michelin ha aixecat una polseguera inusitada. Tant, que fins i tot alguns mitjans de comunicació han decidit prendre part descaradament per un bàndol o un altre: el bàndol Adrià o el bàndol Santamaria.

Les galtades entre els artistes dels fogons (no entraré aquí a discernir qui té o no raó) ha desfermat una autèntica guerra mediàtica. Si no fos així no s'enten com és possible que El Periódico li dediqués al tema, en la seva edició d'ahir (28 de maig), la notícia principal de portada, les dues pàgines del tema del dia i l'editorial. Tot per demostrar que Santamaria, el dit acusador, també ha pecat i ha emprat additius en una de les seves receptes. Tant important és aquesta notícia? NO. Al país o al món no va succeir res més important? SEGUR QUE SÍ.

Què motiva, doncs, un tractament informatiu preferent tant desmesurat? Al meu entendre, més que posar en evidencia al cuiner de Sant Celoni, el que fa El Periódico en la seva edició d'ahir és aprofitar l'avinentesa per colpejar amb ràbia les dues galtes del seu principal rival al quiosc: La Vanguardia. Pels que no ho sàpiguen, Santamaria és el cuiner de capçalera del grup Godó: és el protagonista d'algunes de les seves promocions comercials i signa articles i receptes al suplement dominical Magazine.

A que no endevineu quin cuiner ha estat el protagonista d'algunes promocions comercials d'El Periódico? A que no endevineu quin cuiner va rebre el premi El Periódico 2003 al Català de l'Any? Penseu malament i l'encertareu...

Per certificar que la guerra dels fogons és una autèntica guerra mediàtica, La Vanguardia contrataca avui amb altres dues pàgines per justificar, amb testimonis alinens, les tesis de Santamaria. El fil argumental de la informació són les declaracions de Félix Lobo, responsable de l'Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (Aesan) -organisme que depen del ministeri de Sanitat- assegurant que l'administració valora positivament que els cuiners informin al consumidors dels additius que utilitzen per elaborar les seves creacions culinàries: "Ésta es la politica que siempre ha defendido Aesan desde su creación", afirma Lobo, que també qualifica de "positiva i raonable" la proposta de Santamaria en aquest sentit.

El millor de tot plegat: la paròdia que li ha dedicat Polònia al tema.